©2008 t/m 2011 Alle rechten voorbehouden
De stad Erfurt is nu de hoofdstad van de deelstaat Thüringen. En Thüringen is één van de nieuwe “länder” die in 1990, na de verdamping van de DDR, tot de Bondsrepubliek zijn toegetreden. Erfurt werd gesticht door een, voor de Nederlanders, oude bekende: Bonifatius. Die werd in 754 bij Dokkum vermoord.
Twaalf jaar eerder stichtte hij, in 742, een kapel in wat later tot Erfurt zou uitgroeien. In 1392 werd de universiteit gesticht, één van de oudste in Duitsland. Onder andere Maarten Luther studeerde aan deze universiteit. Door de eeuwen heen was Erfurt een belangrijk centrum van handel, religie, cultuur en diplomatie. In de Middeleeuwen werd Erfurt één van de grootste steden van Duitsland. De stad heette ook wel het “Rome van het Noorden”, omdat alle grote kloosterorden hier toen wel aanwezig waren, met soms hele grote kloostercomplexen.
Van de dertiende tot en met de vijftiende eeuw beleefde de stad een grote bloei. Door de opkomst van Leipzig kwam een einde aan deze periode van voorspoed. De middeleeuwse stadskern heeft de Tweede Wereldoorlog redelijk goed doorstaan. Historische gebouwen, sfeervolle straatjes en pleintjes wisselen elkaar af in de altstadt. Erfurt is daardoor uitermate geschikt voor stadswandelingen. Rondom de binnenstad van Erfurt loopt een moderne rondweg. Die autoweg heet de Juri Gagarin Ring. De naam stamt nog uit de DDR tijd van Erfurt. Weet u nog wie Juri Gagarin was? Hij was de eerste mens, een sovjet militair, die in 1961 een (korte) ruimtereis maakte. Erfurt kreeg in 1970 grote bekendheid toen de West Duitse minister president Willy Brandt en de Oost Duitse premier Willi Stoph in Erfurt bij elkaar kwamen voor de allereerste topontmoeting tussen Oost en West Duitsland. Toen de Oost Duitsers er lucht van kregen dat Willy Brandt in Erfurt was togen ze massaal naar het hotel waar hij verbleef. Ze riepen net zo lang “Willy Brandt ans Fenster” (De Oost Duitse Willi Stoph mocht van hen dus rustig in zijn kamer blijven zitten!) totdat Brandt daaraan gehoor gaf.
Voor Brandt was dit een van de meest emotionele dagen uit zijn leven, zo verklaarde hij jaren later. Tegenover het station van Erfurt heet het nu de Willy Brandtplatz. Hier staat het Erfurter Hof, het hotel waarin Brandt logeerde en de topontmoeting plaats vond. Tegenwoordig is het geen hotel meer, maar een kantoorpand. Een herinnering aan de topontmoeting staat met grote letters op het dak: “Willy Brandt ans Fenster”.