©2008, 2009 Alle rechten voorbehouden

Stadswandelingen & Geschiedenis

InZicht

Home.
Downloaden.
Steden.
Microtoerisme.
Over mij.
Links.
Sitemap.
Contact.
g r a t i s   downloaden.
Centraal Station.
Hofje van Staats.
Teylers Hof.
Teylers museum eo.
Hofje van Bakenes.
Begijntjes van plezier.
Grote Markt.
Groot Heiligland.
Nieuwe Kerk.
Brouwershofje.
Hofje van Loo.
Kloveniersdoelen.

Een virtuele wandeling door de hofjes geschiedenis van de stad Haarlem.

 

Hofjesstad Haarlem.

 

Vroeger waren er geen verzorgingstehuizen zoals wij die nu kennen, met een persoonsgebonden budget en “professionele” medewerkers. Nee, toen berustte zorg voor ouderen geheel op de liefdadigheid. Dat dit grote vormen kan aannemen is in Haarlem te zien. Draagkrachtige weldoeners stichtten daar hofjes voor arme bejaarden, meestal voor ongetrouwde vrouwen en weduwen, die daar een eigen huishouden konden voeren. Oude mannen werden ondergebracht in oude mannenhuizen, omdat men ervan uit ging dat deze heren slecht een eigen huishouden konden voeren.

 

Van de meer dan 40 hofjes die Haarlem ooit telde, zijn er nog ruim 20 over. De hofjes zijn te vinden in het centrum van Haarlem. Hofjes werden gebouwd van de 13e tot en met de 19e eeuw door de gegoede burgerij en waren bedoelde voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Deze armen werden gehuisvest in kleine woningen die aan een binnenhof lagen. De toegang werd meestal gevormd door een aan de straatzijde gelegen poort. De meeste Haarlemse hofjes zijn het hele jaar (gratis) open voor publiek. Alleen op zondag zijn de hofjes gesloten.

 

Naast de hofjes kunt u ook een kijkje nemen op het Centraal Station en de Grote Markt, allebei op hun eigen manier heel spectaculair. Ook de moderne begijuntjes van plezier, de Haarlemse prostituees, staan op het programma.

 

 

 

 

 

haarlem

Home > Steden > Haarlem

mp3 stadswandeling  downloaden.
Meer ....