©2008, 2009, 2010 Alle rechten voorbehouden

Stadswandelingen & Geschiedenis

InZicht

Home.
Downloaden.
Steden.
Microtoerisme.
Over mij.
Links.
Sitemap.
Contact.
g r a t i s   downloaden.
Video.

Een wandeling door de geschiedenis van de stad Middelburg.

 

De Zeeuwse stad Middelburg.

Middelburg is waarschijnlijk in de 9e eeuw ontstaan als een verdediging tegen de Vikingen. Die waren tussen 789 en 1100 de schrik van Europa vanwege hun rooftochten. Maar het kan ook zijn dat Middelburg juist een nederzetting van de Vikingen zelf was. De nederzetting lag aan het riviertje de Arne (denk ook aan Arnemuiden!) waarlangs de handel, en dus de welvaart, werd binnengebracht.

 

 

In 1700 had de toen welvarende stad al 30.000 inwoners. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) speelde in deze welvaart een belangrijke rol. Na Amsterdam was Middelburg voor de V.O.C. de belangrijkste stad in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Heel veel rijke kooplieden, onder andere uit Antwerpen, vestigden zich langs de kaaien. Rijen fraaie herenhuizen getuigen hier nog van.

 

 

Door verzanding van de Arne en de steeds grotere schepen werd Middelburg over water onbereikbaar. De welvaart verminderde hierdoor aanzienlijk. Gelukkig zijn er uit de Gouden Eeuw nog veel tastbare herinneringen bewaard gebleven.

 

 

De Tweede Wereldoorlog bracht veel ellende voor Middelburg. Het stadshart werd compleet vernietigd, maar is gelukkig weer in de oude sfeer herbouwd.

 

 

 

De video neemt u mee op een verkenning van Middelburg. Als dit naar meer smaakt kunt u de stad zelf gaan verkennen. U kunt gratis een stadswandeling in Middelburg downloaden (die u kunt uitprinten) of een audiotour, die u al wandelend kunt afspelen op uw iPod / mp3 speler.

 

 

 

 

middelburg

Home > Steden > Middelburg

stadswandeling  downloaden.
mp3 stadswandeling  downloaden.