©2008, 2009, 2010 Alle rechten voorbehouden

Stadswandelingen & Geschiedenis

InZicht

Home.
Downloaden.
Steden.
Microtoerisme.
Over mij.
Links.
Sitemap.
Contact.
g r a t i s   downloaden.
Muur.
Higlights.
Specials.

berlijn (d)

Home > Steden > Berlijn

Een wandeling door de geschiedenis van Berlijn (D).

 

In augustus 2009 hebben mijn vrouw Edith en ik een 8 daags bezoek gebracht aan Berlijn, de hoofdstad van het herenigde Duitsland. Voor ons was het een bijzonder bezoek. Niet alleen was het weer fantastisch, maar tevens was het, na 20 jaar, ons eerste bezoek aan Berlijn na de val van de muur in 1989. In de tweede helft van de tachtiger jaren van de vorige eeuw hadden we Berlijn twee keer eerder bezocht. Toen bestond de muur nog en was de sfeer aan de DDR zijde van de grenspost Checkpoint Charlie bepaald intimiderend.

 

Checkpoint Charlie anno 2009

 

Het was een bijzondere ervaring om vanuit het verre zuiden van Berlijn, vanuit de vroegere DDR, binnen een half uur met de S-bahn uit te stappen op het station Potsdamer Platz. De laatste keer dat we de Portsdamer Platz hadden gezien was vanuit het uitkijk punt over de muur. Toen was het een troosteloze vlakte, midden in het niemandsland direct achter de muur. Nu is het een gebied dat bruist van de energie.

Restanten Anhalter Bahnhof

 

Ons bezoek hebben we uitvoerig vastgelegd. In een aantal foto-video filmpjes kunt u kennismaken met het Berlijn anno 2009 en de sporen van de muur die nog herkenbaar zijn. Berlijn is een buitengewoon fascinerende stad, waar de geschiedenis indringend aanwezig is: herrezen uit de puinhopen van de tweede wereldoorlog, statige herenhuizen uit de gründerzeit (rond 1870 toen het Duitse keizerrijk was gevormd) die de tweede wereldoorlog hebben overleefd, de brute scheiding in 1961 in een communistisch Oost Berlijn en een democratisch West Berlijn, de plotselinge en spectaculaire val van de muur in 1989 en de daaropvolgende hereniging met de DDR in 1990. Als u in Berlijn rondloopt kunt u deze geschiedenis niet missen.

Voormalige wachttoren Kieler Ecke

monument voor schietbevel slachtoffer Günter Liftin

 

Ik zou zeggen, kies een filmpje uit dat u wilt zien. Zeker weten dat u er daarna nog meer wilt zien!

mp3 stadswandeling  downloaden.
stadswandeling  downloaden.
mp3 stadswandeling  downloaden.